rengör din tv på rätt sätt

Bli ett städproffs med dessa smarta städtips

Städtips- Lär dig städa som ett städproffs

Keramiskt kakelgolv

Du behöver inte vaxa dina keramiska kakelgolv, utan du kan bara sopa av och moppa dem regelbundet. På så sätt så kommer de att fortsätta att vara glänsande och rena. Du kan moppa golvet med vatten och en dutt av disksåpa, men se till bara att du byter ut vattnet om det blir smutsigt eller missfärgat. Använd inte för mycket såpa eftersom dina golv då kommer bli kladdiga och matta. Använd inga hårda material för att skrubba golven för de kan då bli repiga.

Persienner, TV-apparater och dataskärmar

Du kan rengöra persienner, TV-apparater och dataskärmar med fuktade mjukgörande papper till torktumlaren. De kommer också att ta bort den statiska energi som kan orsaka att damm samlas.

Skumbeläggningar i dusch och badkar

Du kan förebygga att beläggningar från tvålskum byggs upp genom att skölja ur badkaret efter varje gång som du använt det. Annars kan du bli av med beläggningarna med rengöringsmedlen Comet eller Ajax. Låt först pudret verka under 20 minuter. Då det är gjort, droppa på lite vatten på området och skrubba duschen eller badkaret med en blöt svamp. Skölj av hela området med kallt vatten då du är klar.

Trägolv

Du bör sopa, dammsuga och moppa dina trägolv ofta. Du kan rengöra dina trägolv med äppelcidervinäger och varmt vatten, och det bästa sättet att rengöra trägolv är på alla fyra. Men du bör dock bara rengöra ett litet område i taget. Rengör en liten yta, torka den, och gå sedan vidare till nästa yta. Du bör också undvika att dina trägolv blir för blöta och låt dem inte torka själva. Du bör försöka torka dem med en trasa eller pappershanddukar.

Bänkskivor

Du kan använda lite såpa och en blöt svamp eller trasa för att torka av och rengöra bänkskivor, men du kan även använda ett rengöringsmedel eller ett flytande diskmedel för att få dem rena.

Mattor

Du bör dammsuga dina mattor nu och då och när det behövs. Om du har fläckar som du själv inte kan få bort kan du hyra en maskin för mattrengöring. Om du har råd så bör du köpa en portabel rengöringsmaskin för mattor som är designad för hemmabruk. Du bör även tvätta dina mattor en gång i månaden ungefär. Eller så kan du anlita professionell hjälp för att tvätta dem. Vissa städföretag erbjuder också mattvätt.

Fönster och speglar

Du kan använda pappershanddukar eller en trasa tillsammans med fönsterputs för att rengöra fönster och speglar. Använd inte en handduk då du putsar fönster eller speglar då dessa lämnar ludd kvar efter sig. Undvik att använda för mycket rengöringsmedel då fönstret då lätt får strimmor.

Mikrovågsugn, kylskåp och spis

Du bör rengöra din mikrovågsugn, kylskåp och spis varannan till var fjärde vecka. Du kan använda ett rengöringsmedel och en blöt svamp för att rengöra mikrovågsugnen och kylskåpet, men du kommer dock att kunna rengöra spisen lättare om du köper ett bra ugnsrengöringsmedel. Om du följer dessa tips så kommer ditt hem att se fantastiskt ut.